• تلفن: 09127055971
در ارتباط باشید:

کاربرد ازن در صنایع غذایی

 همواره نگهداری و افزایش طول عمر محصولات دغدغه تولید کنندگان صنایع غذایی در سطح جهانی می‌باشد. یکی از مشکلات نگهداری مواد غذایی، فساد آن‌ها است که عمدتاً بدلیل آلودگی میکروارگانیسمی ‌است. سالیانه میلیارد‌ها تومان جهت از بین بردن حشرات و کپکها و … هزینه می‌شود و مقدار زیادی از مواد غذایی نیز بدلیل فساد و آلودگی از بین می‌روند.بیماری‌های گوارشی عموما از طریق خوردن میوه، سبزی و یا نوشیدنی‌های آلوده به میکروب به آسانی صورت می گیرد. وجود رطوبت و قند در میوه، محیط مناسبی جهت زندگی و رشد میکروارگانیسم‌ها فراهم می سازد که با تخریب جداره میوه، آن را تخریب نموده و از محتویات آن به عنوان غذا استفاده می کنند. تخریب جداره میوه‌ها توسط میکروارگانیسم‌ها، همان چیزی است که آن را به صورت پوسیدگی بر روی میوه مشاهده می کنیم. .میوه، سبزی و صیفی، بخصوص انواعی که در مجاورت مستقیم با خاک و کودهای آلی و حیوانی هستند.احتمال آلودگی بیشتری دارند. لذا ضدعفونی این گونه محصولات از اهمیت بیشتری برخوردار است.

روش‌هایی که برای ضد عفونی به کار گرفته می شوند عمدتاً از طریق بکارگیری مواد شیمیایی می باشند که تقریبا یا موثر نیستند و یا بقایای مضری را بر جای می‌گذارند که خود معضل جدیدی می باشند. روش ازن کاملا ساده و طبیعی است. هیچ گونه بقایای شیمیایی برجای نمی‌گذارد و هیچ گونه اثرات جانبی مضر ندارد

ازن یک گاز طبیعی است و به عنوان عامل پالایش طبیعی استفاده می شود که محیط را از آلودگی‌های طبیعی و غیر طبیعی پاک می سازد.

ازن مخصوصاً گوشت (مرغ، استیک، ماهی) میوه‌ها و سبزیجات و سایرمواد غذایی را که درمعرض باکتریهای بیماریزا قرار می گیرند و همچنین مواد شیمیایی مضری را که در طی فرآیند رشد و بسته بندی به مواد غذائی اضافه می شوند به آسانی بدون استفاده از مواد افزودنی و حرارت، و مصرف انرژی کم تصفیه و ضدعفونی می کند. این سیستم راندمان کاهش میکروبی بسیار بالا و حتی قابلیت از بین بردن آلودگی‌های دیگر از جمله کپک، انگل، حشرات و کرمها و ….. را دار می‌باشد.

موارد استفاده از ازن در صنایع غذایی

ضد عفونی هوای سالن های تولید ، سردخانه‌ و انبار :

 انتشار و پخش میکروارگانیسم‌ها عامل فساد از طریق هوا و باعث آلودگی و افزایش بار میکروبی محصولات غذایی می‌گردد. برای کاهش بار میکروبی نیز می‌بایستی هوای سالن‌های تولید، UF، بسته بندی، سردخانه و…. عاری از هر گونه میکروارگانیسم باشد. ازن ژنراتور میتواند برای ازن زنی درهوا و درانبارهای مواد غذایی و سایر انبارها به کاربرده شوند و بسیاری از باکتری‌های هوازی، کپک‌ها و سایر میکروارگانیسم‌های موجود در هوا را از بین ببرند. بنابراین به مقدار زیادی میکروب‌هایی را که برروی غذا قرار گرفته اند و یا در حال رشد می باشند و موجب فساد غذا می شوند را کاهش می دهند. ازن ژنراتورها به صورت شگفت انگیزی تعداد آلوده کننده‌هایی را که امکان وجودشان در انبار مواد غذایی موجود باشد کاهش می دهند.

ضد عفونی سيستم انتقال ( لوله‌ها، تانک‌های ذخيره ) :

پس از اتمام عملیات فرآوری، جهت شستشو و استریل خطوط تولید آب با غلظت بالای ازن پیشنهاد می‌گردد که خاصیت استریل کنندگی بالایی دارد و می‌تواند باعث از بین رفتن باکتری‌ها، قارچ‌ها و بیوفیلم‌ها می‌شود. از دیگر مزایای استفاده از ازن کاهش قابل توجه در مصرف آب، حذف کلیه محلول‌های شیمیایی خاص اعم از پریسیدین، کلر، آب اکسیژنه و …، کنترل اتوماتیک و ثابت ماندن قدرت ضد عفونی کنندگی در طول CIP، تولید و بهره‌وری در محل و عدم نیاز به خرید و نگهداری مواد است.

ضد عفونی سطوح، کف سالن‌ها، بطری‌ها و تانکرهای حمل :

یکی دیگر از مشکلات عمده در کارخانجات صنایع غذایی آلودگی‌های موجود در کف سالن، سطوح و تانکرهای حمل فرآورده‌ها می‌باشد که رعایت نکات بهداشتی برای این قسمت‌ها نیز ضروری و دارای اهمیت بالایی است. جهت جلوگیری و حذف میکروارگانیسم ‌های موجود در این بخش‌ها نیز روش ضد عفونی و استریل با ازن پیشنهاد می‌گردد. ازن با قدرت استریل کنندگی بالایی که دارد می‌تواند در مدت زمان کمترینسبت به روش‌های مشابه عمل ضدعفونی را انجام دهد.

استريليزه آب مورد استفاده در توليد :

ازن به عنوان یک اکسید کننده قوی قادر است کلیه میکرو ارگانیسم های موجود در آب نابود کرده و باعث کاهش قابل توجه میزان رنگ، بو و طعم شده و بدون ایجاد ترکیبات جانبی سرطان زا مانند تری هالومتان‌ها، کلروآمین‌ها و … آبی کاملا سالم و بهداشتی را در اختیار خط تولید قرار می دهد.

تصفيه فاضلاب صنايع غذايی :

از ازن هچنین در تصفیه فاضلاب صنایع می توان استفاده کرد که مزایای بسیاری از جمله موارد زیر را در پی دارد:

  • – استفاده از ازن در تانک هوادهی برای تبدیل COD به BOD و تجزیه‌پذیری بیولوژیکی بیشتر فاضلاب، ضمن ته‌نشینی بهتر در حوضچه‌های ته‌نشینی ثانویه.
  • – از بین بردن باکتری‌های رشته‌ای (فیلامنت‌ها) که باعث به هم خوردن ته‌نشینی و Bulking می‌شود.
  • – از بین بردن ناکاردیا که باعث کف ناکاردیا می‌شود.
  • – افزایش ظرفیت تصفیه خانه‌ها با افزایش راندمان تصفیه بیولوژیکی.
  • – کاهش تولید لجن به نصف و کمتر.
  • – قابلیت حذف کلیه میکروارگانیسم‌ها بدون مقاومت پذیری نسبت به ازن.

سایر كاربردهاي ازن در صنايع غذايی :

  • – باکتری زدایی مواد غذایی طی فرآیند تولید.
  • – شستشو و ضد عفونی بسته بندی ها و ظروف حاوی مواد غذایی.
  • – باکتری زدایی میوه و سبزیجات طی حمل و نقل و توزیع.
  • – ضد عفونی کامیون‌های حامل مواد غذایی.
  • نگهداری گوشت، مرغ، ماهی و سایر مواد فاسد شدنی با یخ ازن دار.
  • استریلیزه یخچال‌های صنعتی و انبارهای مواد غذایی.
  • – استفاده از گاز ضد عفونی کننده ازن در زمان بسته بندی مواد غذایی به جای گاز ازت، باعث افزایش تاریخ مصرف و زمان ماندگاری مواد غذایی می‌شود.
  • اسپری دستی ازن برای ضدعفونی کردن دستکش، پیشبند، چکمه و تیغه‌های چاقو در حین کار
  • – ضدعفونی دیواره سیستم‌های خنک کننده (کولرها)
  • – تصفیه آب برج‌های خنک‌کننده (بدون نیاز به ضد رسوب و ضد خوردگی)

مزایای استفاده ازن در صنایع غذایی:

  • – قدرت موثر در ضدعفونی محیط و سطوح به طور همزمان
  • از بین بردن کلیه میکروارگانیسم‌ها شامل انواع باکتری‌های بیماری زا، ویروس‌ها، جلبک‌ها، اسپورها و مخمرها که با روش‌های متعارف گندزدایی غیرممکن می باشد.
  • سرعت زیاد عملکرد
  • – رفع موثر آلودگی میکروبی در مکان‌هایی که بار آلودگی بالایی دارند.
  • افزایش طول عمر نگهداری محصولات یا تسهیل در شرایط نگهداری
  • کاهش سموم مختلف مانند فنولا، شوینده‌های باقی مانده روی سطوح، سموم کشاورزی، نیترات‌ها و …
  • عدم تخریب محیط زیست
  • – هزینه کم و بسیار مقرون به صرفه جهت راه اندازی و نگهداری بدون نیاز به ماده مصرفی
  • – قابلیت پوشش دهی سطح وسیعی از مکان مورد نظر
  • – ایمنی کامل و بدون عوارض شیمیایی
  • – مازاد ازن تزریق شده به دلیل ناپایداری گاز ازن به سرعت به صورت اکسیژن آزاد شده و با افزایش O2 محیط ضدعفونی بسیار دلپذیر و مطبوع می گردد.

*سازمان‌های تائید کننده استفاده از ازن  :معاونت غذا و دارو ، وزارت بهداشت – درمان و آموزش پزشکی ایران ،سازمان غذا و داروی امریکاFDA ،آژانس حفاظت محیط زیست EPA ،سازمان سلامتی شغلی آمریکا OSHA ،سازمان غذایی دارویی اروپا ADEC

Call Now Button